Projecten

Vertelconcert De Tocht naar Het Achterland

VERTELCONCERT DATA EN KAARTJES
Kaartjes €15
10 DECEMBER 19.00 uur in Kosmik • Heiligenbergerweg 144 in Amersfoort
bestellen via renskevelthuis@gmail.com (je krijgt een banknr.)
16 DECEMBER 20.15 uur   Cesar Francklaan 13 in Huizen
reserveren op www.scarbomusica.nl, (ter plekke betalen met pin)

Lang sluimerde bij Renske het verlangen om haar eigen muziek te creëren, niet in een bestaand genre maar in ‘Renske-stijl’. Wat betekent het om dit avontuur aan te gaan? Een jaar wijdde ze zich aan haar eerste lange compositie ‘De Tocht’, 5 delen voor strijktrio.

In dit vertelconcert wordt niet alleen het stuk uitgevoerd, maar krijg je ook een kijkje in de keuken van het maakproces, door een theatrale vertelling met animaties. Uitvoerenden: Renske Velthuis (violist en componist), Paola Mureddu (altviolist) en Simon Velthuis (cellist)

Vertelconcert De Tocht

Iedereen heeft wel een sluimerend verlangen. Bij Renske was dat: haar eigen muziek creëren. Ze heeft het lang uitgesteld, maar uiteindelijk heeft ze zich een jaar lang gewijd aan het componeren van een muziekstuk in vijf delen voor viool, altviool en cello. Wat gebeurt je zo’n avontuur aangaat?

In de voorstelling krijg je de muziek te horen, afgewisseld met een kijkje in de keuken van het maakproces in de vorm van verhaal, animatie en spel.

Op een krachtige manier laat Renske zien hoe je je als kunstenaar soms maandenlang op onbekend terrein begeeft. Een herkenbaar proces voor iedereen die wel eens iets kunstzinnigs maakt, of iets heel nieuws gaat doen.

Zij laat op een vrolijke, ludieke manier zien welke krachten je dan tegen kunt komen en hoe je daarmee om kunt leren gaan. Je hoort over nieuwsgierigheid en over alles bij het oude willen houden. Over inspiratie, spannende experimenten, poorten die open gaan en stoïcijns door werken. En wie weet hoor je dit terug in de muziek zelf.

Paola Mureddu, Simon Velthuis en Renske Velthuis

Lees meer vertelconcert-de-tocht

Artistiek onderzoek in het Lectoraat Maakprocessen van de HKU. Resultaat in de voorstelling

Toelichting voor inbedding Vertelconcert op HBO opleidingen

Het onderzoek naar mijn eigen maakproces heb ik gedaan in samenwerking met het Lectoraat Performatieve Maakprocessen van de HKU, dat geleid wordt door Nirav Christophe. Twee theaterschrijvers, die voor dit lectoraat werken, ondersteunden mij bij het verwerken van mijn onderzoeksresultaten in een script.

Onderwerp van het onderzoek is een artistiek maakproces. De voorstelling laat een manier zien waarop je de resultaten naar buiten kunt brengen op een performatieve en artistieke manier. Er komen verschillende kunstdisciplines aan bod: compositie, uitgevoerde muziek, theater, vertellen en korte animatiefilms.

Aangezien het maakproces zelf tevens de inspiratie vormde voor het componeren, komt het onderzoeksresultaat niet alleen in het verhaal, maar ook direct muzikaal tot uiting.

Behalve de compositie, waren de triovorming, het schrijven van het script, en het  theatraal vormgeven van het vertelconcert ook creatieve processen.

Kunst en onderzoek zijn zo op een unieke manier met elkaar verweven.

Ik denk graag mee over het zinvol inbedden van de voorstelling in het curriculum van de opleiding.

Aan de voorstelling kan bijvoorbeeld een nagesprek worden gekoppeld, waarin studenten vragen kunnen stellen. De vorm waarin ik mijn onderzoeksresultaat deel kan onderwerp van gesprek zijn. Daarnaast kan het over de inhoud gaan: wat herkennen studenten van het krachtenspel in hun eigen creatieve activiteiten en in het aangaan van iets nieuws? Wat nemen ze mee uit de voorstelling? En misschien hebben zij aanvullingen of opmerkingen naar aanleiding van wat ze gezien hebben.

Lees meer onderzoek-maakproces-voor-het-lectoraat

Miracles of Music, Stichting Happy Motion

Sinds najaar 2018 treed ik bij de meetings op als improviserend violiste. Ik heb een vervolgtraining ontwikkeld die in juni van start gaat. De training heet 'Zelf aan de slag met muziek' en is voor wie wil leren hoe je muziek kunt inzetten in de zorg.

Stichting Happy Motion brengt de kracht van kwetsbare mensen in beeld door middel van film. Het project Miracles of Music wil de inzet van muziek in de zorg bevorderen. Er worden meetings georganiseerd om mantelzorgers, hulpverleners en vrijwilligers te enthousiasmeren en te inspireren om zelf muziek te gebruiken bij hun zorg. In de praktische training leren er ze meer over.

Lees meer miracles-of-music-stichting-happy-motion

Folkorkest Amersfoort

Voor enthousiaste amateurs die in een ensemble folk uit allerlei landen willen spelen, leid ik het Folkorkest Amersfoort, voortgekomen uit een cursus Armeense muziek een aantal jaar geleden. Elke maand op zaterdagmiddag wordt er samengespeeld. De arrangementen zijn van mijn hand.

Lees meer folkorkest-amersfoort

Vertelconcert uitvoeringen

woensdag 7 oktober 15.00 uur, HKU Theater, Janskerkhof 17, kleine theaterzaal.

donderdag 8 oktober 19.00 uur, HKU Theater, Janskerkhof 17, kleine theaterzaal

kaarten : €15 reserveren bij HKU. mailadres: ...

Meer data volgen! Houd de site in de gaten.

Lees meer vertelconcert-uitvoeringen

Improvisatie en Compositie

Graag help ik mensen op weg om op hun instrument of met hun stem te improviseren en eigen muziek te creëren. Dat doe ik in allerlei settings.

Lees meer improvisatie-en-compositie
  • Improvisatie en Compositie

Graag help ik mensen op weg om op hun instrument of met hun stem te improviseren en eigen muziek te creëren. Dat doe ik in allerlei settings.

1) thuis, bij wijze van privéles. Daarin spelen we samen, je krijgt opdrachten, we verkennen allerlei invalshoeken, en als je wilt kun je ook zelf muziek schrijven.

2) workshops improvisatie en compositie.

– bij Buitenkunst. Sinds afgelopen zomer werk ik bij Buitenkunst. Ik geef daar met veel plezier muziekworkshops, in samenwerking met theater, schrijven en dans. Spelen met muziek…het einde is zoek.

3) Als project geef ik aan de opleiding Docent Muziek in Amsterdam een driedaagse waarin de studenten improviseren hun eigen muziek creëren.

Velen van hen hebben nog weinig ervaring hiermee en vinden het spannend, maar al gauw gaan ze mee in de ontdekkingsreis.

Reacties: ‘Heel tof hoe je improvisatie voorzichtig introduceerde in de klas en dat je erg steunend was voor iedereen.’

De sfeer was heel veilig en het was ook heel fijn om te weten dat als je iets niet wilde doen dat dat ook niet hoefde.’

Ik vond het een hele fijne ervaring omdat ik erdoor gemerkt heb dat elk muzikaal idee waardevol is en potentie heeft’

Heel leuk om vrijgelaten te worden in het muzikale proces en vanuit niets zelf iets te maken.’

Jij bent super enthousiast en gaat gewoon mee in de flow.’

Heel gaaf dat we allemaal veel vrijer zijn geworden en beter zijn geworden in op elkaar inspelen.’

Spannende en leerzame dagen!’

Ontzettend leuk om dit met de klas te doen.’

  • Folkorkest Amersfoort

WIJ ZOEKEN EEN BASSIST! Voor enthousiaste amateurs die in een ensemble folk uit allerlei landen willen spelen, leid ik het Folkorkest Amersfoort, voortgekomen uit een cursus Armeense muziek een aantal jaar geleden. Elke maand op zaterdagmiddag wordt er samengespeeld. De arrangementen zijn van mijn hand.

  • Muziekherfstweek

In deze jaarlijks terugkerende folkmuziek-cursus geef ik les in het spelen van arrangementen van diverse wereldmuziek-stijlen. Er wordt aandacht besteed aan samenspel, stijlkenmerken en improvisatie in de nummers. Het is ook echt een week samen op kamp, met 7 parallelle cursussen, concerten en workshops.

  • Componistenwerkplaats

Henk Stoeten, Diederik van der Laag en ik houden sessies om onze ideeën te delen en uit te proberen. Binnenkort gaan we ‘Rust en ruimte-vieringen’ muzikaal omlijsten.

  • Onderzoek maakproces voor het Lectoraat

Ik blijf ondertussen mijn eigen maakprocessen onderzoeken en schrijf daar ook over. Op een dag zal er een boek verschijnen, maar dat duurt nog een paar jaar.

  • Miracles of Music, Stichting Happy Motion

Deze stichting zet zich in om de inzet van muziek in de zorg te bevorderen. Via meetings worden hulpverleners, vrijwilligers en mantelzorgers geënthousiasmeerd en geïnspireerd om zelf muziek te gebruiken bij hun cliënten. Sinds najaar 2018 treed ik bij de Meetings op als improviserend violiste. Als vervolg op de meeting kunnen zij meedoen aan een training, om vaardigheden op te doen voor verschillende manieren om muziek in te zetten. Deze training geef ik samen met Monique Van Bruggen- Rufi.