Projecten

 • Workshop 1 van Spelen met muziek: Leren improviseren 27 januari
 • Wil je vrijer worden op je instrument? Lijkt het je leuk om als ergens wat muziek gemaakt wordt, daar spontaan bij aan te kunnen sluiten? Een solo leren spelen, een tweede stem maken, of fills tussen de zang door? Kom dan naar deze improvisatie-workshop van ‘Spelen met muziek’.
 • Datum: 27 januari 2024 van 10.30 uur tot 16.30 uur
 • Plaats: Basisschool de Kubus, Spaarnestraat 2, Amersfoort (vrij parkeren)
 • Kosten: €75 inclusief koffie/thee/koek (lunch zelf meenemen). Bij inschrijving vóór 6 januari betaal je €60.
  • Improviseren is deels ambachtelijk; een paar oefeningen rond de toonladder helpen je direct verder in het spelen. En deels intuïtief; trial and error! Die twee benaderingen wisselen we dan ook telkens af.
  • Het leuke van improviseren is dat je verrast wordt door wat je zelf of een ander blijkt te spelen. Dit brengt je onbedoeld op nieuwe ideeën.
  • Je leert je weg vinden in een toonsoort. We spelen bijv. in C: welke tonen geven rust, spanning of richting? Hierdoor hoef je niet puur te gokken wat je doet, maar leer je je bewegen. We gaan mooie en speelse motieven maken, een muzikaal verhaal vertellen en muzikaal op elkaar reageren.
  • Op elk instrument kun je begeleider of melodie-speler zijn. Er is ook aandacht voor begeleidingspatronen. Zodoende is er een levendige afwisseling tijdens de dag. Dit alles in een ontspannen sfeer, gericht op de lol van samenspelen.
 • Qua stijl en sfeer zorg ik voor variatie, dit keer in elk geval een Caraïbisch nummer.
 • Alle instrumenten zijn welkom.
 • Niveau: voor iedereen die minstens een paar jaar instrument-ervaring heeft. Als je improviseren spannend vindt, maar het wel wilt ontdekken, ben je van harte welkom. Ook meer ervaren improvisators komen zeker aan hun trekken.
 • De workshop wordt gegeven door Renske Velthuis. Zij is violist en heeft zich gespecialiseerd in diverse folkmuziek-stijlen en improvisatie, en volgde de master Musician 3.0 aan het Utrechts Conservatorium.
 • Voor opgave, en als je vragen of suggesties hebt, kun je mij bereiken op: renskevelthuis@gmail.com. Bellen mag ook: 033 737 00 22/ 06 186 65 186
 • Je kunt het inschrijfgeld overmaken naar: R. Velthuis  NL35 ASNB 0707 723 396

Vertelconcert De Tocht naar Het Achterland

VERTELCONCERT DATA EN KAARTJES
Kaartjes €15
10 DECEMBER 19.00 uur in Kosmik • Heiligenbergerweg 144 in Amersfoort
bestellen via renskevelthuis@gmail.com (je krijgt een banknr.)
16 DECEMBER 20.15 uur   Cesar Francklaan 13 in Huizen
reserveren op www.scarbomusica.nl, (ter plekke betalen met pin)

Lang sluimerde bij Renske het verlangen om haar eigen muziek te creëren, niet in een bestaand genre maar in ‘Renske-stijl’. Wat betekent het om dit avontuur aan te gaan? Een jaar wijdde ze zich aan haar eerste lange compositie ‘De Tocht’, 5 delen voor strijktrio.

In dit vertelconcert wordt niet alleen het stuk uitgevoerd, maar krijg je ook een kijkje in de keuken van het maakproces, door een theatrale vertelling met animaties. Uitvoerenden: Renske Velthuis (violist en componist), Paola Mureddu (altviolist) en Simon Velthuis (cellist)

[post_list name=’projects-list’]

 • Improvisatie en Compositie

Graag help ik mensen op weg om op hun instrument of met hun stem te improviseren en eigen muziek te creëren. Dat doe ik in allerlei settings.

1) thuis, bij wijze van privéles. Daarin spelen we samen, je krijgt opdrachten, we verkennen allerlei invalshoeken, en als je wilt kun je ook zelf muziek schrijven.

2) workshops improvisatie en compositie.

– bij Buitenkunst. Sinds afgelopen zomer werk ik bij Buitenkunst. Ik geef daar met veel plezier muziekworkshops, in samenwerking met theater, schrijven en dans. Spelen met muziek…het einde is zoek.

3) Als project geef ik aan de opleiding Docent Muziek in Amsterdam een driedaagse waarin de studenten improviseren hun eigen muziek creëren.

Velen van hen hebben nog weinig ervaring hiermee en vinden het spannend, maar al gauw gaan ze mee in de ontdekkingsreis.

Reacties: ‘Heel tof hoe je improvisatie voorzichtig introduceerde in de klas en dat je erg steunend was voor iedereen.’

De sfeer was heel veilig en het was ook heel fijn om te weten dat als je iets niet wilde doen dat dat ook niet hoefde.’

Ik vond het een hele fijne ervaring omdat ik erdoor gemerkt heb dat elk muzikaal idee waardevol is en potentie heeft’

Heel leuk om vrijgelaten te worden in het muzikale proces en vanuit niets zelf iets te maken.’

Jij bent super enthousiast en gaat gewoon mee in de flow.’

Heel gaaf dat we allemaal veel vrijer zijn geworden en beter zijn geworden in op elkaar inspelen.’

Spannende en leerzame dagen!’

Ontzettend leuk om dit met de klas te doen.’

 • Folkorkest Amersfoort

WIJ ZOEKEN EEN BASSIST! Voor enthousiaste amateurs die in een ensemble folk uit allerlei landen willen spelen, leid ik het Folkorkest Amersfoort, voortgekomen uit een cursus Armeense muziek een aantal jaar geleden. Elke maand op zaterdagmiddag wordt er samengespeeld. De arrangementen zijn van mijn hand.

 • Muziekherfstweek

In deze jaarlijks terugkerende folkmuziek-cursus geef ik les in het spelen van arrangementen van diverse wereldmuziek-stijlen. Er wordt aandacht besteed aan samenspel, stijlkenmerken en improvisatie in de nummers. Het is ook echt een week samen op kamp, met 7 parallelle cursussen, concerten en workshops.

 • Componistenwerkplaats

Henk Stoeten, Diederik van der Laag en ik houden sessies om onze ideeën te delen en uit te proberen. Binnenkort gaan we ‘Rust en ruimte-vieringen’ muzikaal omlijsten.

 • Onderzoek maakproces voor het Lectoraat

Ik blijf ondertussen mijn eigen maakprocessen onderzoeken en schrijf daar ook over. Op een dag zal er een boek verschijnen, maar dat duurt nog een paar jaar.

 • Miracles of Music, Stichting Happy Motion

Deze stichting zet zich in om de inzet van muziek in de zorg te bevorderen. Via meetings worden hulpverleners, vrijwilligers en mantelzorgers geënthousiasmeerd en geïnspireerd om zelf muziek te gebruiken bij hun cliënten. Sinds najaar 2018 treed ik bij de Meetings op als improviserend violiste. Als vervolg op de meeting kunnen zij meedoen aan een training, om vaardigheden op te doen voor verschillende manieren om muziek in te zetten. Deze training geef ik samen met Monique Van Bruggen- Rufi.